Zeliščni vrt

ČEBELARSKO SADJARSKI UČNI CENTER NA FARI NA PREVALJAH

Center je postavljen, v mirnem in idiličen kotiček poleg farne cerkve Device Marije na jezeru.

Ogledate si lahko tipični slovenski čebelnjak z učno sobo, nakladnimi in AŽ panji, panjskimi končnicami z otroškimi motivi in hotelom za žuželke. Ob čebelnjaku stoji kozolec, ki sprejme okrog dvajset obiskovalcev. Vsebino dopolnjuje sadovnjak, kjer so zasajena drevesa starih sadnih sort, ki služijo izobraževanju pridelavi, negi, sajenju in obrezovanju sadnega drevja.

V  sklopu učnega centra je tudi cvetlično zeliščni vrt z dvaindvajsetimi gredami in več kot petdesetimi različnimi vrstami cvetic, zelišč in dišavnic. Velik poudarek je na medovitosti posameznih rastlin. Vsaka rastlina je opremljena s tablico, na kateri so predvsem botanični podatki: slovensko in latinsko ime, družina, čas cvetenja, barva cvetov in stopnja medovitosti. Na vrtu raste veliko rastlin na katerih lahko čebele naberejo cvetni prah in medičino v obdobju pašne sezone.

Učni center je namenjen ogledom šolskih ali odraslih skupin, kot tudi raznim delavnicam. Ob obisku vam bomo predstavili čebeljo družino, čebelnjak z okolico in cvetlično zeliščni vrt ter izdelke Občutek narave – kmetije Hudobnik. Po dogovoru vam pripravimo tudi degustacijo zeliščnih namazov.

 

 

Kontakt za ogled čebelnjaka z zeliščnim vrtom:

Kmetija Hudobnik; Breznica 8; 2391 Prevalje; Tatjana Ladinek; 00386 (0)31 248 075; Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Čebelarsko društvo Prevalje; Trg 2a; 2391 Prevalje; Rudi Vogel; 00386 (0)41 347 229; Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kmetija Hudobnik se nahaja na Breznici nad Prevaljami na poti proti Strojni. S pogledom na dva Koroška bisera, Peco in Uršljo goro.


  • 031 24 80 75
  • tatjana@obcuteknarave.si

Kontaktni obrazec


Certifikati

Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje

Prejemnik podpore iz Programa razvoja podeželja RS 2014–2020

Naziv aktivnosti:  Pomoč za zagon dejavnosti, namenjene razvoju majhnih kmetij (podukrep 6.3 ) .

Cilj:  Ohranjanje in razvoj majhnih kmetij, katerih kmetijska zemljišča pretežno ležijo na območjih z omejenimi možnostmi (OMD) za kmetijsko dejavnost,  izboljšanje konkurenčnosti, povečanje produktivnosti, izboljšanje potenciala za pridelavo, predelavo oziroma trženje kmetijskih proizvodov, izboljšanje ekonomske in okoljske učinkovitosti majhnih kmetij ter prispevanje k ohranjanju poseljenosti na podeželju, ohranjanju značilne kmetijske krajine, preprečevanju zaraščenosti in ohranjanju biotske raznovrstnosti.

Pričakovani rezultati: Z izvedenimi razvojnimi cilji (vzpostavitev dopolnilne dejavnosti, nakup mehanizacije, nakup IKT, menjava gum v hlevu  ) se bo ohranila kmetijska dejavnost na kmetiji.