Smo na visokogorski kmetiji s pogledom na Uršljo goro in Peco. Dva koroška bisera med katerima so kmetje vedno pridno obdelovali svoje hribovite kmetije. Sejanje ovsa, rži in pire so bila zaradi podnebja ene izmed najbolj ugodno pridelanih žit na naših njivah. Zaradi skoraj neokrnjene narave pa se najde veliko zdravilnih rastlin, ki krasijo naše travnike in obrobja gozdov.

Od ideje do izdelka

Ob izgubi službe in pogosto bolnem sinku se je porodila ideja – nastala je prva blazinica polnjena z ovsom, katero sem sinku pogrela in položila na prsni koš.

S tem sem mu ugodno lajšala prehlade in angine. In tako je nastal moj prvi izdelek.

Z dobro voljo, vero in močno željo, da prestavim ta pozabljen domač izdelek, ki je že včasih lajšal nešteto zdravstvenih težav, sem blazinico in svojo vizijo naravnih izdelkov predstavila tudi v javnosti in tako se danes rojevajo vedno novi izdelki, ki imajo skupno noto – pomagati pri vsakodnevnih tegobah sodobnega sveta z nostalgijo izdelkov naših babic.

Izdelkom sem dodala še vrednost pristnosti in kakovosti z DUO certifikati slovenskega rokodelstva, ki jih podeli strokovna komisija za ocenitev izdelkov domače in umetnostne obrti pri Obrtno podjetniški zbornici Slovenije.

Obešanke (slike), ki spremljajo moje izdelke so delo prijateljice: šopek ovsa, šopek zelišč in senene kope z ozadjem Uršlje gore. Opisi: OVES, ZELI in SENO pa ponazarjajo mojo pesniško dušo.

 

Izdelki so polnjeni z doma pridelanimi polnili

 

Izdelujem blazine različnih velikosti in za različne namene. Kot tudi različne izdelke iz domačih zelišč.

Prve so namenjene kot topli obkladki (blazinico pogrejete na radiatorju, v pečici ali mikrovalovki). Polnjene so z ovsenimi zrni ali senenim drobirjem. Suha toplota pa prijetno lajša več vrst težav, kot npr. prsni koš, križ, ramena, vratna vretena, trebuh, ušesa ali pri gripi in prehladnih obolenjih in vnetjih sečil.

Druge so namenjene prijetnemu spancu oz. počitku. Te blazine so polnjene s pirinimi ali z ovsenimi luskami. Luske so zelo sipke in blazini dajejo možnost enkratnega prilagajanja glave vsakega posameznika. Izdelane so iz 100% naravnega bombaža (inlet).

Z enakim polnilom polnim tudi tako imenovane vratne blazine, blazine za dojenje, blazine za oporo, valje,…

Manjše blazinice polnjene z zelišči, katerih eterična olja pomirjajo so namenjene sprostitvi duše in telesa.

Ročno izdelana naravna mila na tradicionalen način po hladnem postopku, ročno nabrana in naravno sušena zelišča za domači zeliščni čaji in zeliščno sol primerno kot dodatek skoraj vsaki jedi. Različna mazila narejena z macerati domačih zelišč v visoko kakovostnih naravnih rastlinskih oljih in masla skupaj z dodatki zelišč in eteričnih olj (ognjičevo, smrekovo, konopljino, medeni balzam,…) in tinkture.

Kmetija Hudobnik se nahaja na Breznici nad Prevaljami na poti proti Strojni. S pogledom na dva Koroška bisera, Peco in Uršljo goro.


  • 031 24 80 75
  • tatjana@obcuteknarave.si

Kontaktni obrazec


Certifikati

Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje

Prejemnik podpore iz Programa razvoja podeželja RS 2014–2020

Naziv aktivnosti:  Pomoč za zagon dejavnosti, namenjene razvoju majhnih kmetij (podukrep 6.3 ) .

Cilj:  Ohranjanje in razvoj majhnih kmetij, katerih kmetijska zemljišča pretežno ležijo na območjih z omejenimi možnostmi (OMD) za kmetijsko dejavnost,  izboljšanje konkurenčnosti, povečanje produktivnosti, izboljšanje potenciala za pridelavo, predelavo oziroma trženje kmetijskih proizvodov, izboljšanje ekonomske in okoljske učinkovitosti majhnih kmetij ter prispevanje k ohranjanju poseljenosti na podeželju, ohranjanju značilne kmetijske krajine, preprečevanju zaraščenosti in ohranjanju biotske raznovrstnosti.

Pričakovani rezultati: Z izvedenimi razvojnimi cilji (vzpostavitev dopolnilne dejavnosti, nakup mehanizacije, nakup IKT, menjava gum v hlevu  ) se bo ohranila kmetijska dejavnost na kmetiji.